Sztuczna krowaZajęcia w kuchniPiec

OFERTA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY:
Chcemy Wam przekazać odrobinę historii polskiej wsi. Opowiemy jak wyglądało typowe wiejskie gospodarstwo i jego otoczenie. Jak wyglądało codzienne życie oraz jak powstawały najprostsze pokarmy : chleb, masło, ser i miód. Dynamiczna opowieść połączona jest z warsztatami.

Szczegóły warsztatów.
 I. "Skąd się bierze mleko i przetwory mleczne"
  • konkurs dojenia krowy
  • oddzielanie mleka i śmietanki przy użyciu centryfugi
  • ubijanie śmietanki w kierzance połączone z opowieścią o mleku
  • wyciskanie białego sera połączone z degustacją serwatki (dla chętnych oczywiście)
  • formowanie kostek masła połączone z degustacją maślanki (dla chętnych)

II. "Od ziarenka do bochenka" 
  • mielenie zboża na żarnach, osiewanie mąki i opowieść "o chlebie"
  • wyrabianie ciasta, formowanie podpłomyków , pieczenie podpłomyków w piecu chlebowym i degustacja

III. "Tajemnice kropli miodu" 
  • co to jest miód
  • kto produkuje miód
  • funkcjonowanie rodziny pszczelej
  • budowa współczesnego ula , przykłady uli dawnych
  • obserwacja pszczół w mini ulu pokazowym ( ul ma przeszklone ścianki, jest przywożony tylko na warsztaty; na terenie gospodarstwa ze względu na bezpieczeństwo nie ma hodowli pszczół)

UWAGA: Każdy warsztat trwa 1,5 godziny. Cena jednego warsztatu to 12 zł/osobę. Grupy powyżej 20 osób powinny wybrać 2 spośród oferowanych warsztatów, w dowolnej konfiguracji. Zapewni to odpowiedni dostęp każdego z uczestników do eksponatów i zajęć ruchowych.

Wszystkie wytworzone produkty - podpłomyki, masło, ser - degustujemy. Do tego podajemy herbatkę i kawę zbożową z mlekiem.

Po zakończeniu warsztatów polecamy prawdziwe ognisko. Pieczone kiełbaski i lelowski chleb na zakwasie nikogo nie pozostawią głodnym.
Czas trwania – około 1,5 godziny. Koszt ogniska – 11 zł/osobę