|
|

     
 |
OFERTA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY:
Chcemy Wam przekazać odrobinę historii polskiej wsi. Opowiemy jak wyglądało typowe wiejskie gospodarstwo i jego otoczenie. Jak wyglądało codzienne życie oraz jak powstawały najprostsze pokarmy : chleb, masło, ser i miód. Dynamiczna opowieść połączona jest z warsztatami.
Szczegóły warsztatów.
I. "Skąd się bierze mleko i przetwory mleczne"
- konkurs dojenia krowy
- oddzielanie mleka i śmietanki przy użyciu centryfugi
- ubijanie śmietanki w kierzance połączone z opowieścią o mleku
- wyciskanie białego sera połączone z degustacją serwatki (dla chętnych oczywiście)
- formowanie kostek masła połączone z degustacją maślanki (dla chętnych)
II. "Od ziarenka do bochenka"
- mielenie zboża na żarnach, osiewanie mąki i opowieść "o chlebie"
- wyrabianie ciasta, formowanie podpłomyków , pieczenie podpłomyków w piecu chlebowym i degustacja
III. "Tajemnice kropli miodu"
- co to jest miód
- kto produkuje miód
- funkcjonowanie rodziny pszczelej
- budowa współczesnego ula , przykłady uli dawnych
- obserwacja pszczół w mini ulu pokazowym ( ul ma przeszklone ścianki, jest przywożony tylko na warsztaty; na terenie gospodarstwa ze względu na bezpieczeństwo nie ma hodowli pszczół)
UWAGA:
Każdy warsztat trwa 1,5 godziny. Cena jednego warsztatu to 15 zł/osobę.
Grupy powyżej 20 osób powinny wybrać 2 spośród oferowanych warsztatów, w dowolnej konfiguracji. Zapewni to odpowiedni dostęp każdego z uczestników do eksponatów i zajęć ruchowych.
Wszystkie wytworzone produkty - podpłomyki, masło, ser - degustujemy. Do tego podajemy herbatkę i kawę zbożową z mlekiem.
Po zakończeniu warsztatów polecamy prawdziwe ognisko. Pieczone kiełbaski i lelowski chleb na zakwasie nikogo nie pozostawią głodnym.
Czas trwania – około 1,5 godziny. Koszt ogniska – 11 zł/osobę
|
|
|  |