Sztuczna krowaZajęcia w kuchniPiec

OFERTA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY:
Chcemy Wam przekazać odrobinę historii polskiej wsi. Opowiemy jak wyglądało typowe wiejskie gospodarstwo i jego otoczenie. Jak wyglądało codzienne życie oraz jak powstawały najprostsze pokarmy : chleb, masło, ser i miód. Dynamiczna opowieść połączona jest z warsztatami.

Każdy warsztat trwa 1,5 godziny. Cena obejmuje także poczęstunek (podpłomyki lub chleb lelowski na zakwasie, masło, ser, herbatkę i kawę zbożową z mlekiem). Grupy powyżej 20 osób powinny wybrać 2 spośród oferowanych warsztatów, w dowolnej konfiguracji. Zapewni to odpowiedni dostęp każdego z uczestników do eksponatów i zajęć ruchowych.

Tematyka warsztatów:
I. "Skąd się bierze mleko i przetwory mleczne"
  • konkurs dojenia krowy
  • oddzielanie mleka i śmietanki przy użyciu centryfugi
  • ubijanie śmietanki w kierzance połączone z opowieścią o mleku
  • wyciskanie białego sera połączone z degustacją serwatki (dla chętnych oczywiście)
  • formowanie kostek masła połączone z degustacją maślanki (dla chętnych)

II. "Od ziarenka do bochenka" 
  • mielenie zboża na żarnach, osiewanie mąki i opowieść "o chlebie"
  • wyrabianie ciasta, formowanie podpłomyków , pieczenie podpłomyków w piecu chlebowym i degustacja

III. "Tajemnice kropli miodu" 
  • co to jest miód
  • kto produkuje miód
  • funkcjonowanie rodziny pszczelej
  • budowa współczesnego ula , przykłady uli dawnych
  • obserwacja pszczół w mini ulu pokazowym ( ul ma przeszklone ścianki, jest przywożony tylko na warsztaty; na terenie gospodarstwa ze względu na bezpieczeństwo nie ma hodowli pszczół)

IV. “Zwierzęta hodowlane w gospodarstwie”
  • Skąd się wzięły dzisiejsze zwierzęta hodowlane
  • Jakie zwierzęta hodujemy na wsi i po co
  • Szersze omówienie hodowli i pielęgnacji kóz oraz ptactwa domowego.

Program prowadzony w oparciu o nasze stadko kóz ( dwie mamy -w tym jedna córka koziołka górskiego, jedna karpackiego – różne umaszczenia i różnice w budowie- i ich córeczki) oraz w oparciu o mieszkanki juRajskiego kurnika.


V. “Woda nasz skarb”
  • Człowiek i środowisko
  • Recykling
  • Rozkład odpadów w czasie
  • Zanieczyszczenia wody
  • Obieg wody w przyrodzie
  • Zasoby wody słodkiej
  • Funkcje wody
  • Ślad wodny

Program umożliwia zapoznanie się z ogrodami deszczowymi, sposobami zbierania i wykorzystania deszczówki, pozyskiwaniem wody głębinowej (studnia z żurawiem).W trakcie warsztatów tworzymy też “obrazy z recyklingu”.


VI. "Bioróżnorodność, a dawne ogródki wiejskie"
  • historia grodów chłopskich i ich znaczenie
  • zioła w dawnych ogrodach
  • przedogródek, ogródek przeokienny, gaik
  • poszukiwanie poznanych roślin na terenie gospodarstwa, konkursy

VII. “ Biała Wielka -wieś dawnych zawodów” (quest polecany dla dzieci od kl.II)

Zajęcia w terenie. Przechodzimy „Traktem od młynarza do strzecharza”. Przechodzimy albo z książeczką questową albo z aplikacją telefoniczną, którą można pobrać ze strony www.questy.org.pl.

Spacerując po wsi odkrywamy tablice z opisem dawnych bialskich zawodów i odgadujemy hasło, które doprowadza nas do skarbu.



Po zakończeniu warsztatów polecamy prawdziwe ognisko.
Pieczone kiełbaski i lelowski chleb na zakwasie nikogo nie pozostawią głodnym.
Czas trwania – około 1,5 godziny