|
|
|
OFERTA DLA DZIECI I MŁODZIEŻY:
Chcemy Wam przekazać odrobinę historii polskiej wsi. Opowiemy jak wyglądało typowe wiejskie gospodarstwo i jego otoczenie. Jak wyglądało codzienne życie oraz jak powstawały najprostsze pokarmy : chleb, masło, ser i miód. Dynamiczna opowieść połączona jest z warsztatami.
Każdy warsztat trwa 1,5 godziny. Cena obejmuje także poczęstunek (podpłomyki lub chleb lelowski na zakwasie, masło, ser, herbatkę i kawę zbożową z mlekiem). Grupy powyżej 20 osób powinny wybrać 2 spośród oferowanych warsztatów, w dowolnej konfiguracji. Zapewni to odpowiedni dostęp każdego z uczestników do eksponatów i zajęć ruchowych.
Tematyka warsztatów:
I. "Skąd się bierze mleko i przetwory mleczne"
- konkurs dojenia krowy
- oddzielanie mleka i śmietanki przy użyciu centryfugi
- ubijanie śmietanki w kierzance połączone z opowieścią o mleku
- wyciskanie białego sera połączone z degustacją serwatki (dla chętnych oczywiście)
- formowanie kostek masła połączone z degustacją maślanki (dla chętnych)
II. "Od ziarenka do bochenka"
- mielenie zboża na żarnach, osiewanie mąki i opowieść "o chlebie"
- wyrabianie ciasta, formowanie podpłomyków , pieczenie podpłomyków w piecu chlebowym i degustacja
III. "Tajemnice kropli miodu"
- co to jest miód
- kto produkuje miód
- funkcjonowanie rodziny pszczelej
- budowa współczesnego ula , przykłady uli dawnych
- obserwacja pszczół w mini ulu pokazowym ( ul ma przeszklone ścianki, jest przywożony tylko na warsztaty; na terenie gospodarstwa ze względu na bezpieczeństwo nie ma hodowli pszczół)
IV. “Zwierzęta hodowlane w gospodarstwie”
- Skąd się wzięły dzisiejsze zwierzęta hodowlane
- Jakie zwierzęta hodujemy na wsi i po co
- Szersze omówienie hodowli i pielęgnacji kóz oraz ptactwa domowego.
Program prowadzony w oparciu o nasze stadko kóz ( dwie mamy -w tym jedna córka koziołka górskiego, jedna karpackiego – różne umaszczenia i różnice w budowie- i ich córeczki) oraz w oparciu o mieszkanki juRajskiego kurnika.
V. “Woda nasz skarb”
- Człowiek i środowisko
- Recykling
- Rozkład odpadów w czasie
- Zanieczyszczenia wody
- Obieg wody w przyrodzie
- Zasoby wody słodkiej
- Funkcje wody
- Ślad wodny
Program umożliwia zapoznanie się z ogrodami deszczowymi, sposobami zbierania i wykorzystania deszczówki, pozyskiwaniem wody głębinowej (studnia z żurawiem).W trakcie warsztatów tworzymy też “obrazy z recyklingu”.
VI. "Bioróżnorodność, a dawne ogródki wiejskie"
- historia grodów chłopskich i ich znaczenie
- zioła w dawnych ogrodach
- przedogródek, ogródek przeokienny, gaik
- poszukiwanie poznanych roślin na terenie gospodarstwa, konkursy
VII. “ Biała Wielka -wieś dawnych zawodów” (quest polecany dla dzieci od kl.II)
Zajęcia w terenie. Przechodzimy „Traktem od młynarza do strzecharza”. Przechodzimy albo z książeczką questową albo z aplikacją telefoniczną, którą można pobrać ze strony www.questy.org.pl.
Spacerując po wsi odkrywamy tablice z opisem dawnych bialskich zawodów i odgadujemy hasło, które doprowadza nas do skarbu.
Po zakończeniu warsztatów polecamy prawdziwe ognisko. Pieczone kiełbaski i lelowski chleb na zakwasie nikogo nie pozostawią głodnym.
Czas trwania – około 1,5 godziny
|
|
| |